Τα Φωτιστικά LED της Pulsar Φωτίζουν Γέφυρα στο Βελιγράδι της Σερβίας

02/01/2013


Η γέφυρα στο νησί Ada εκτείνεται από τον ποταμό Σάβα στο Βελιγράδι της Σερβίας, που διασχίζει το νησί Ada Ciganlija και  συνδέει τους δήμους του Čukarica και Novi Beograd. Η γέφυρα δεν είναι μόνο ένα ορόσημο αρχιτεκτονικής δομής  και μια από τις μεγαλύτερες με μονό πυλώνα, ασύμμετρη, καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, αλλά παρέχει επίσης αυξημένη χωρητικότητα δικτύου για τις υποδομή μεταφορών της περιοχής. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια κατασκευής, η γέφυρα άνοιξε επίσημα την πρώτη του έτους 2012, το οποίο διαθέτει 2.256 LED φωτιστικά εκ των οποίων 30 Pulsar Tricolour RGB LED ChromaFlood200s για το φωτισμό του εσωτερικού του πυλώνα, και 1032 Pulsar 1,8 Tricolour LED ChromaStrip25s για την κάτω πλευρά του οδοστρώματος.

 

 

H Gulf Line International Trading Co, με έδρα το Dubai, μια εταιρία εσωτερικών, εξωτερικών καθώς και ειδικά κατασκευασμένων φωτιστικών σωμάτων για εμπορικά και νοσοκομειακά έργα συνεργάστηκε μαζί με κατασκευαστές και εργολάβους για να σχεδιάσει, να προμηθεύσει, να επιβλέψει και να εγκαταστήσει όλο τον διακοσμητικό φωτισμό. Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή της γέφυρας άρχισε χρόνια πριν, η εγκατάσταση του φωτισμού άρχισε λίγο προς το τέλος του Νοεμβρίου 2011. Η Gulf Line Int'l επόπτευσε  όλες τις πτυχές της εγκατάστασης του διακοσμητικού φωτισμού, αλλά ανέλαβε και τμήματα της εγκατάστασης. Επιπλέον, διεύθυναν  ομάδες από τους διάφορους εμπλεκόμενους κατασκευαστές: Pulsar Light (UK), Musco Lighting (USA), Planet Lighting (Australia), as well as sub-contractors, DC Energocoop (Serbia).

 

«Το αρχικό αίτημα του πελάτη ήταν να φωτίσει την άκρη και την πρόσοψη των 200μ ύψους πυλώνα (εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες), μαζί με τα 80 καλώδια που υποστηρίζουν τη γέφυρα και τη συνδέουν με τον πυλώνα, την κάτω πλευρά του οδοστρώματος και τα μονοπάτια των πεζών και ποδηλάτων στις άκρες κατά μήκος της γέφυρας », εξήγησε ο Igor Djordjevic Βοηθός Διευθυντής Έργου. «Η μοναδική λύση που πρόσφερε  η Gulf Line Int'l πρότεινε τη λύση μόνο LED φωτιστικών, όπως ζητήθηκε από τον πελάτη, για να φωτίσει όλα τα μέρη της γέφυρας και συνολικά, πάνω από 2.256 LED φωτιστικά χρησιμοποιήθηκαν. Η πρόταση της Gulf Line Int'l  ήταν να χρησιμοποιηθούν  φωτιστικά από διάφορους κατασκευαστές απ’ όλο τον κόσμο που ειδικεύονται σε διάφορες πτυχές του έργου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, και το γεγονός ότι Pulsar εστιάζεται κυρίως στην κατασκευή RGB LED και έχει τη φήμη ότι είναι μεταξύ των καλύτερων εταιρειών για την κατασκευή LED φωτιστικών για δυναμική εναλλαγή χρωμάτων, η Gulf Line Int'l  μαζί με την Pulsar βρήκαν την πιο αποτελεσματική λύση στο σχεδιασμό αλλά και στην τιμή.

 

ChromaFlood200s της Pulsar επιλέχθηκαν ειδικά για το φωτισμό του εσωτερικού πυλώνα λόγω αίτηματος του Πελάτη οι εσωτερικές όψεις του πυλώνα να φωτίζονται σε μια ποικιλία χρωμάτων, και όχι μόνο λεύκο. Επιπλέον, Pulsar ChromaStrip25s χρησιμοποιήθηκαν για το φωτισμό του κάτω οδοστρώματος, επειδή ο πελάτης ζητήσει μια γραμμική ταινία που θα κάλυπτε όλο το μήκος της γέφυρας και θα είναι αρκετά φωτεινή ώστε να είναι ορατή από απόσταση.

 

"Τα προϊόντα Pulsar που αναφέρονται ανωτέρω κάλυψαν όλες τις απαιτήσεις και ο pελάτης ήταν περισσότερο από ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα,» καταλήγει ο Τζόρτζεβιτς. "Η Pulsar προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα με πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών να τα συνοδεύει. Επικεντρώνονται σε χρωματιστά LED φωτιστικά που μπορούν να ελεγχθούν και να προσφέρουν προϊόντα που ακολουθούν την εποχή, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στη συνεχώς μεταβαλλόμενη LED τεχνολογία. "

 

Λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, όλα είχαν σχεδιαστεί εκ των προτέρων και έτσι όλα ήρθαν μαζί χωρίς κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθούν μερικά ενδιαφέροντα εφέ που ακολούθησαν της εγκατάστασης,  λέει Τζόρτζεβιτς: "το κωνικό άκρο του πυλώνα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι ένα κομμάτι από μια αντισυμβατική επιφάνεια για φωτισμό, καθώς δρα σαν ένας καθρέφτης αντανακλώντας το μεγαλύτερο μέρος του φωτός μακριά.  Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη αντανάκλαση όπου μια ενιαία γραμμή φαίνεται στη μέση του άκρου η οποία πηγαίνοντας κάθετα προς τα επάνω δημιουργεί ένα μπουκέτο φωτός δίνοντας ένα αποτέλεσμα σαν “έκρηξη” από πυροτέχνημα.  Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα ChromaStrips στην κάτω πλευρά του οδοστρώματος, τα φωτιστικά από μόνα σχηματίζουν μια  θαυμάσια αντανάκλαση, που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του ποταμού Σάβα. Επίσης, τόσο η Pulsar όσο και η  Gulf Line πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συνεχή γραμμή LED στον κόσμο! "